Jeugstappenplan; Label-systeem

Jeugdstappenplan; Label-systeem.

Voor beginnende golfers zijn de holes op Golfbaan Welschap vaak uitdagend lang, voor de jongere jeugd met oefenpermissie lijken ze oneindig. Omdat zij nog niet zo ver slaan, kan het plezier in het spel hierdoor afzwakken. In 2007 heeft de jeugdcommissie, samen met de begeleiders van de flights, gekeken welke afstanden eerlijk waren voor de jeugd. De begeleider nam een pluche pinguïn mee en prikte deze op een bepaalde afstand van de hole in de grond om zo een speciale kinderafslagplaats te markeren. Deze pinguïn werd door de jeugd “Pinky” genoemd.
Deze opzet is zo enthousiast ontvangen dat de NGF deze heeft opgepakt en in een officieel kader geplaatst heeft. In het
Jeugdstappenplan van NGF is deze huidige opzet verder toegelicht.

Direct van het begin mag iedereen meedoen aan de jeugdwedstrijden die de jeugdcommissie organiseert. Voor elk label sluit de wedstrijd volledig aan bij het spelniveau. Zo kun je het altijd opnemen tegen de andere en ga je stapje voor stapje richting een officiële handicap.

De jeugdwedstrijden op Welschap bestaan uit de volgende onderdelen: - 9-Holes puttwedstrijd
- 4-holes shortgame wedstrijd / pitching game
- tot 9-holes wedstrijd grote baan (afhankelijk van je niveau)

- Kennis etiquette en golfregels

Je wordt bij de lessen en wedstrijden ingedeeld naar leeftijd en niveau.
Voor de wedstrijden gelden de volgende uitgangspunten:
Als je begint krijg je natuurlijk eerst veel les. Bij de wedstrijden doe je wel al direct mee op de volgende onderdelen:

- Basis
9-Holes puttwedstrijd, mag je in totaal 27 slagen (+9) doen
4-holes shortgame/pitching wedstrijd, is voor jou Par +4, Stableford
Je gaat nog niet op de grote baan, maar leert wel al de basisregels van etiquette en golfregels: Veiligheid + Zorg voor de baan
Als je dat goed doet verdien je je eerste brevet, het Jeugd Golf Brevet PAR.

- Jeugd Golf Brevet PAR

9-Holes puttwedstrijd. Totaal 24 slagen (+6)
4-holes shortgame/pitching wedstrijd. Par +3, Stableford
3 of 4 holes wedstrijd grote baan, licht blauwe tee, Par+4
Kennis etiquette en golfregels: Veiligheid, zorg voor de baan en tempo; Scores tellen met begeleider

- Jeugd Golf Brevet BIRDIE
9-Holes puttwedstrijd. Totaal 22 slagen (+4)
4-holes shortgame wedstrijd. Par +2, Stableford
4 á 5 holes wedstrijd grote baan. Licht blauwe tee, Par +3. Paarse tee, Par +4
Kennis etiquette en golfregels: Alle volgens scorekaart. Scores tellen met begeleider. Gezamenlijk punten uitrekenen

- Jeugd Golf Brevet EAGLE
9-Holes puttwedstrijd. Totaal 20 slagen (+2)
4-holes shortgame/pitching wedstrijd. Par +1, Stableford
5 á 6 holes wedstrijd grote baan. Paarse tee, Par +3
Kennis etiquette en golfregels. Alle volgens scorekaart. Scores tellen met begeleider. Zelfstandig punten uitrekenen

- Jeugd Golf Brevet ALBATROS
9-Holes puttwedstrijd. Totaal 18 slagen (par)
4-holes shortgame/pitching wedstrijd. Par, Stableford
6 á 7 holes Wedstrijd grote baan. Paarse tee, Par +2 (tot 13 jr.); Oranje tee, Par +3 (vanaf 13 jr.)
Kennis etiquette en golfregels: Theorie-examen afgerond, Zelfstandig scores tellen, Zelfstandig punten uitrekenen

- NGF-PAS CLUBHANDICAP:
9-Holes puttwedstrijd: Totaal 18 slagen (par), Wedstrijd grote baan: 9 holes, Par+rating, Tee volgens advies pro’s en NGF Kennis etiquette en golfregels: Toepassen alle golfregels, Zelf scores noteren en uitrekenen; Veiligheid + Zorg voor de baan

Je behaalt je volgende brevet als je op totaal drie punten behaalt op de onderdelen. Bij elk onderdeel (putten, shortgame, wedstrijd, etiquette/regels) kan je als je die volgens de norm speelt één punt scoren, de wedstrijd in de baan verdien je twee punten als je die voldoende scoort.

Afstanden van afwijkende tee’s:

Lichtblauw:

Par 3: 40 – 75 meter naar de green Par 4: 75 – 125 meter naar de green Par 5: 125 – 175 meter naar de green Paars:

Par 3: 65 – 105 meter naar de green Par 4: 165 – 200 meter naar de green Par 5: 220 – 320 meter naar de green

Bij de lichtblauwe tees gaan we uit van afslagen van circa 70 meter en vervolgslagen van circa 40 meter, bij de paarse tees van afslagen van circa 80 á 100 meter en vervolgslagen van circa 60 meter; Voor 9 holes is de lengte van paars circa 1.750 meter en voor lichtblauw circa 1.000 meter.
Hiermee voorkomen we dat het spel frustrerend wordt voor kinderen wanneer ze nog niet de souplesse/kracht hebben om ver te slaan. Op deze manier behouden ze toch het spelplezier en kunnen ze ook nog spelen in de echte baan.