Stappenplan & Labelsysteem

Voor de jongere jeugd zijn de holes op Golfbaan Welschap vaak te uitdagend lang, voor beginnende kinderen met oefenpermissie lijken ze oneindig omdat zij nog niet zo ver slaan. Dit kan het spelplezier afzwakken. Hierdoor heeft de jeugdcommissie in 2007, samen met de begeleiders van de flights, gekeken welke afstanden eerlijk waren voor de jeugd. De begeleider nam een pluche pinguïn mee en prikte deze op een bepaalde afstand van de hole in de grond om zo een speciale kinderafslagplaats te markeren. Deze pinguïn werd door de jeugd “Pinky” genoemd.

Deze opzet is toentertijd zo enthousiast ontvangen dat de NGF deze heeft opgepakt en in een officieel kader geplaatst heeft. In het Jeugdstappenplan van NGF is deze huidige opzet verwoord in het Label-systeem. Dit NGF-systeem hanteert Golfclub Welschap dan ook.

Direct van het begin mag iedereen meedoen aan de jeugdwedstrijden die de jeugdcommissie organiseert. Voor elk label sluit de wedstrijd volledig aan bij het spelniveau. Zo kun je het altijd opnemen tegen de andere en ga je stapje voor stapje richting een officiële handicap. Hoe behaal ik de volgende labels. Simpel en geheel neutraal volgens de volgende normen.

De jeugdwedstrijden op Welschap bestaan uit de volgende onderdelen:
- 9-Holes puttwedstrijd (1 punt)
- 4-holes shortgame wedstrijd / pitching game (1 punt)
- 3, 6 of 9-holes wedstrijd grote baan (afhankelijk van je niveau)  (2 punten)

- Kennis van etiquette en golfregels (1 punt)

Je behaalt je volgende brevet als je minimaal drie punten behaalt op de onderdelen, van de maximum vijf te behalen punten. Bij elk onderdeel (putten, shortgame, wedstrijd, etiquette/regels) kan je als je die volgens de norm speelt één punt scoren, de wedstrijd in de baan verdien je twee punten als je die voldoende scoort.

Voor de wedstrijden gelden de volgende uitgangspunten/normering:

Basis
9-Holes puttwedstrijd, mag je in totaal 27 slagen (+9) doen
4-holes shortgame/pitching wedstrijd, is voor jou Par +4, Stableford
Je gaat nog niet op de grote baan, maar leert wel al de basisregels van etiquette en golfregels: Veiligheid en zorg voor de baan
Als je dat goed doet verdien je je eerste brevet, het Jeugd Golf Brevet PAR.

Jeugd Golf Brevet PAR
9-Holes puttwedstrijd. Totaal 24 slagen (+6)
4-holes shortgame/pitching wedstrijd. Par +3, Stableford
3 of 4 holes wedstrijd grote baan, lichtblauwe tee, Par+4

Jeugd Golf Brevet BIRDIE
9-Holes puttwedstrijd. Totaal 22 slagen (+4)
4-holes shortgame wedstrijd. Par +2, Stableford
4 á 5 holes wedstrijd grote baan. Lichtblauwe tee, Par +3. Paarse tee, Par +4
Kennis etiquette en golfregels: Veiligheid, zorg voor de baan, tempo, scores tellen met begeleider en gezamenlijk punten uitrekenen

Jeugd Golf Brevet EAGLE
9-Holes puttwedstrijd. Totaal 20 slagen (+2)
4-holes shortgame/pitching wedstrijd. Par +1, Stableford
5 á 6 holes wedstrijd grote baan. Paarse tee, Par +3
Kennis etiquette en golfregels. Veiligheid, zorg voor de baan, tempo, zelfstandig punten uitrekenen

Jeugd Golf Brevet ALBATROS
9-Holes puttwedstrijd. Totaal 18 slagen (par)
4-holes shortgame/pitching wedstrijd. Par, Stableford
6 á 7 holes Wedstrijd grote baan. Paarse tee, Par +2 (tot 13 jr.); Oranje tee, Par +3 (vanaf 13 jr.)
Kennis etiquette en golfregels: Theorie-examen afgerond

NGF-PAS CLUBHANDICAP:
9-Holes puttwedstrijd: Totaal 18 slagen (par)

Wedstrijd grote baan: 9 holes, Par+rating, Tee volgens advies pro’s (oranje of rood)
NGF Kennis etiquette en golfregels: Toepassen alle golfregels, zelf scores noteren, uitrekenen en invoeren.

Afstanden van afwijkende tee’s:
Lichtblauw:
Par 3: 40 – 75 meter naar de green
Par 4: 75 – 125 meter naar de green
Par 5: 125 – 175 meter naar de green

Paars:
Par 3: 65 – 105 meter naar de green
Par 4: 165 – 200 meter naar de green
Par 5: 220 – 320 meter naar de green

Bij de lichtblauwe tees gaan we uit van afslagen van circa 70 meter en vervolgslagen van circa 40 meter, bij de paarse tees van afslagen van circa 80 á 100 meter en vervolgslagen van circa 60 meter; Voor 9 holes is de lengte van paars circa 1.750 meter en voor lichtblauw circa 1.000 meter.
Hiermee voorkomen we dat het spel frustrerend wordt voor kinderen wanneer ze nog niet de souplesse/kracht hebben om ver te slaan. Op deze manier behouden ze toch het spelplezier en kunnen ze ook nog spelen in de echte baan.