CBA

CBA (Computed Buffer Adjustment)

In 2012 is het CBA-systeem ingevoerd en vanaf 2016 is de berekening verder verbeterd.

Het systeem is bedoeld om in wedstrijden te compenseren voor omstandigheden die “niet normaal” zijn in vergelijking met de Course Rating, zoals bijvoorbeeld extreem slechte weersomstandigheden of een moeilijke course setup.

De CBA geldt alleen voor deelnemers aan 18-holeswedstrijden!
Voor het berekenen van de CBA worden de scores van alle spelers/speelsters uit categorie 1 t/m 4 beschouwd, met een minimum van 10 spelers. De berekende CBA geldt vervolgens voor alle spelers/speelsters uit categorie 1 t/m 5. De waarde van de CBA ligt tussen +1 en -2. Ook is er een waarde van -2/RO mogelijk (RO = Reduction Only), een HCP kan nu wel verlaagd maar niet verhoogd worden.

Een voorbeeld: Een speler met handicap 26.1 (categorie 4, HCP 18.5-26.4) heeft bij 18 holes een buffer van 32 t/m 36. Stel nu dat de CBA -1 is, dan wordt zijn buffer verschoven naar 31 t/m 35. Bij een score van 36 stablefordpunten valt het resultaat van deze speler niet meer in de buffer maar één STB-punt hoger dan de buffer waardoor zijn handicap 1 x 0.4 naar beneden bijgesteld wordt.

Overzicht voor een categorie 4 speler zonder CBA.

Overzicht voor een categorie 4 speler met verschillende waardes van de CBA.