De Ringenbeker op 27 april

Geplaatst: 10-04-2017

Waarom de Ringenbeker de leukste wedstrijd is

Op 27 april is het Koningsdag. En op Koningsdag komen de stokken uit de tas voor de Ringenbeker. Deze wedstrijd voor echtelieden, latters, samenwonenden en andere vormen van partnerschappen is ieder jaar weer een hoogtepunt van sportief genoegen en gezelligheid. Willem van Beerendonk speelde met Carla al zo’n twintig jaar mee en blikt terug.

Wie de formule ooit bedacht heeft, zal wel een raadsel blijven. Maar het is een treffende combinatie van een aantal zaken: golfvaardigheid (liefst van beiden), koelbloedigheid, acceptatie en zo nog wat van die zaken, die je in elke (golf)relatie kunt tegenkomen. En een niet onbelangrijk aspect: je speelt om en om. Dat kan tot gevolg hebben dat je een misstap van je partner moet zien recht te breien. En dat niet eenmaal maar een aantal keren tijdens het rondje. Kortom: het is een lakmoesproef van je relatie. Je leert wat van je partner te accepteren. Kun je nog gezellig samen een glas drinken na afloop, of is het even wat minder?

Carla van Beerendonk en ik hebben deze wedstrijd tweemaal mogen winnen. Dat samen gedaan te hebben is toch een aparte ervaring. Maar zoals met alle wedstrijden: het proberen is belangrijker dan het winnen. Wij hebben er nu een kleine twintig keer aan mee gedaan en we hebben er altijd plezier aan beleefd. Niet bij iedere slag, maar wel bij iedere wedstrijd. En we hebben al die jaren eigenlijk alleen maar met andere koppels gelopen die er net zo over dachten.

De stemming na afloop is dan ook onveranderlijk opperbest. Het is daarom dat ik iedereen van Golfclub Welschap die met een golfende partner op de proppen kan komen, ten sterkste aanraadt om mee te doen.

Willem van Beerendonk