Een bijzondere golfer

Geplaatst: 25-06-2018

Golfbaan Welschap had vandaag een bijzondere golfer op bezoek.  David Berg (50) uit Eindhoven sloeg om 05.15 uur (= kwart over vijf in de ochtend!) af voor zijn eerste hole en pas 's avonds om 20.05 uur stopte hij met golfen. Op dat moment had hij 81 holes gespeeld, in zijn eentje. Allemaal voor een goed doel, de stichting Aylien.

"Ik ben een sociale ondernemer, die waardevolle ideeën van andere mensen wil realiseren", zo verklaart hij zijn inzet voor de Stichting Aylien, die moderne, prikkelvrije bungalows wil bouwen voor kinderen met een handicap. Samen met een partner heeft Berg de organisatie 'Toekomst van Nederland' opgericht, die beginnende ondernemers helpt bij het verwerven van fondsen voor hun bedrijf.(www.toekomstvannederland.nu)

Voor zijn speciale golfdag had Berg zelf in zijn directe omgeving sponsors geworven. Per gespeelde hole ontvangt Berg (handicap 12) een bedrag dat afhankelijk is van het resultaat: birdie, par of bogey. Op speciale scorekaarten heeft hij gedurende de dag zijn verrichtingen nauwkeurig (en eerlijk) bijgehouden. Hij gaat er vanuit dat hij met zijn golfavontuur op Welschap ongeveer 600 euro heeft opgehaald.

Zijn bedoeling was om 90 holes te lopen, maar dat bleek toch te hoog gegrepen. De eerste achttien holes heeft hij joggend afgelegd, om tijd te winnen. Hij liep er een uur mee in op zijn schema, maar in de loop van de dag begon zijn lichaam toch te protesteren. Uiteindelijk stopte hij wat eerder dan voorzien. "Ik begon steeds meer pijntjes te voelen, vooral aan mijn scheenbeen. Maar echt moe was ik niet."

Tussendoor heeft hij een uurtje rust genomen om te lunchen, samen met zijn moeder en een goede vriendin. Verder heeft hij de dag in een zekere eenzaamheid doorgebracht. Onderweg kreeg in de loop van de middag te maken met de deelnemers aan de wedstrijd om de André Jeurissenbeker, maar die waren door de wedstrijdleiding op de hoogte gebracht van zijn bedoelingen en verleenden hem steeds een vrije doorgang.

Het was de tweede keer dat David Berg op deze manier op Golfbaan Welschap geld probeerde in te zamelen. Vorig jaar vielen zijn goede bedoelingen in het water. "Het goot die dag en al vrij snel gingen mijn voeten kapot, waardoor ik ermee moest stoppen."

Waarschijnlijk is het nu de laatste keer geweest. "Er is niemand die dit leuk vindt. Het blijft lastig om andere deelnemers hiervoor te werven. Ik ga door als er minimaal drie anderen de volgende keer meedoen. Wellicht vinden de leden van Welschap het leuk. Het contact met hen vandaag was in ieder geval heel plezierig."

Bas Bierkens