Herstel van baan na storm in volle gang

Geplaatst: 24-01-2018

Al op weg naar de golfbaan werden Bas en Suzanne Heijmans vorige week donderdag geconfronteerd met de gevolgen van de ontzaglijke storm: de Welschapsedijk was geblokkeerd door een grote omgevallen boom.

Op de baan zelf waren de gevolgen ook enorm. Links en rechts zagen ze gesneuvelde bomen, in totaal ruim veertig grote en kleine. De deur van het clubhuis was gesneuveld, toen iemand die probeerde te openen. Van de driving range was een stuk van het dak bijna op de snelweg beland. Een boom had in die hoek een deel van het hek vernield. Ook elders was een hek beschadigd door een vallende boom. De hele baan lag bezaaid met grote en kleine takken.

Bas en Suzanne schrokken zich een hoedje toen ze hier en daar nog spelers in de baan zagen lopen, terwijl de wind met orkaankracht tekeer ging. De wekelijkse seniorenwedstrijd was ‘gewoon’ van start gegaan.

“Ojee, die moeten van de baan”, zeiden  Bas en Suzanne verschrikt tegen elkaar. Op hole 4 zagen sommige senioren de noodzaak daarvan nog niet meteen in, ook al lagen links en rechts al bomen tegen de vlakte.  Ze veranderden snel van gedachten, toen een grote boom bez
week onder het natuurgeweld, net op de plaats waar een bal was beland.  De wedstrijd werd afgeblazen.

Via de mail ging er een noodoproep uit naar de Groene Vingers van de club om vrijdag te komen helpen bij het opruimen van de eerste ravage.   Al het personeel onder aanvoering van de greenkeepers ging aan de slag om de fairways en greens schoon te maken en  hinderlijke takken en bomen op te ruimen.

Vrijdags ging dat werk nog volop door, nu met hulp van een tiental vrijwilligers van de Groene Vingers.

Dankzij de inspanningen van velen is de baan inmiddels weer helemaal in gebruik. Overal liggen nog stapels boomstammen en takken (‘ground under repair’ in spelregeltermen) en wordt er volop gewerkt door de Greenkeepers, maar er kan volop gespeeld worden, sinds vandaag (woensdag) zelfs weer 18 holes. Ook de Groene Vingers hebben voorlopig meer dan genoeg te doen op hun vaste werkdag (woensdag).

Bas en Suzanne zijn inmiddels bezig de schade nauwkeurig in beeld te brengen. Volgens een eerste grove schatting bedraagt die, alles inbegrepen, circa 10.000 euro.

Maar zoals Johan Cruyff al verkondigde, heeft elk nadeel, hoe groot ook, altijd wel een voordeeltje. In dit geval betreft dat de bomen bij de afslag van hole 5. Op de hoek bij het water zijn hier een paar bomen gesneuveld, net op een plek waar baanarchitect Alan Rijks ze al langer weg wilde hebben, omdat ze een deel van de plas aan het zicht van de mensen op de afslagplaats onttrokken.

En het kan ook altijd nog erger, herinnert Bas Heijmans zich: bij een storm in 2007, toen de baan net in handen van GMG was gekomen, gingen honderd bomen tegen de vlakte. “Toen duwde de storm een half bos om.”

Bas Bierkens

Voor meer foto's van de baan na de storm klik je hier