Nieuw wedstrijdreglement

Geplaatst: 10-04-2017

Nieuw wedstrijdreglement

Mobieltje in de baan?

Wist u dat het gebruik van een mobieltje in de baan nog steeds verboden is? Althans, als het een hoorbaar signaal geeft of hoorbaar gebruikt wordt. Want ‘deelnemers aan een wedstrijd dienen zich te onthouden van elke uiting die door de medespeler(s) als hinderlijk kan worden ervaren en/of door de commissie onaanvaardbaar wordt geacht’. Dit soort informatie staat te lezen in het Wedstrijdreglement 2017, dat onlangs door het bestuur is vastgesteld en inmiddels op de website is geplaatst. Het is een lichtelijk gewijzigde versie van het Wedstrijdreglement 2015. René Soetens (Wedstrijdcommissie) heeft het initiatief genomen om samen met Antoine Verster (Handicap- en Regelcommissie) en Mario Peijnenborgh (bestuur) het reglement ‘helemaal bij de tijd te brengen’. Het gaat er maar om dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is bij het deelnemen aan een wedstrijd. De meeste regels gelden al langer. Dat je bijvoorbeeld tien minuten vóór de vastgestelde starttijd op de eerste tee aanwezig moet zijn. Dat bij geen bericht van afmelding (no show) onherroepelijk een boete en/of schorsing volgt. Dat van de eerste-prijswinnaar een dankwoordje wordt verwacht. En niet te vergeten: ‘Daarnaast kan de wedstrijdleiding de winnaar verzoeken een verslag voor het T News te schrijven.’ Waarvan akte.

Echt nieuw zijn maar enkele kleinere elementen in de negen pagina’s tellende tekst. Zo is nu nauwkeuriger de mogelijkheid omschreven dat leden met een handicap 54 kunnen

meedoen aan wedstrijden. Het hele wedstrijdreglement kun je hier lezen.

“De grote veranderingen moeten nog komen. Dat zal per 1 januari 2019 het geval zijn”, stelt Mario Peijnenborgh. Hij doelt daarmee op de nieuwe bepalingen die de internationale regelorganisaties dan willen invoeren. Hun voorstellen voor modernisering van de golfregels zijn onlangs gepubliceerd. Tot 31 augustus 2017 kan elke golfer reageren via randa.org en usga.org/rules.

Het gaat erom dat de regels gemakkelijker te begrijpen en toe te passen zijn, zonder dat het karakter van het spel wordt aangetast. De modernisering moet golf ook laagdrempeliger maken en de snelheid van het spel bevorderen

Tot de voorgestelde regelwijzigingen behoort dat er geen straf volgt als de bal per ongeluk bewogen wordt op de green of bij het zoeken naar een bal (in de rough bijvoorbeeld). Ook zal er geen straf meer zijn voor het verwijderen van losse natuurlijke voorwerpen in een bunker of voor het aanraken van het zand met de hand of een club. Het zoeken naar een verloren bal wordt verminderd van vijf naar drie minuten, zo luidt een ander voorstel. Wordt vervolgd.