Wist je dit over golfballen?

Geplaatst: 18-04-2016

Golfballen zijn spannender dan hun witte, kleine voorkomen doet vermoeden. Wij hebben de leukste feitjes voor je op een rij gezet!

Een vroegere vorm van golfballen, de featherine, werd gemaakt van gekookte veren, die vervolgens in leren zakjes werden gestopt. Het kostte een hoed vol veren om 1 featherine te maken.

• De hars van de Sapodilla boom heeft een grote rol gespeeld in de evolutie van de golfbal zoals we die vandaag kennen. Het goedje werd gebruikt om rubberen balletjes te maken, gutties
  • Gutties smolten als ze in kokend water ondergedompeld werden. Dit maakte het hele economische ballen, want beschadigde gutties konden worden omgegoten tot nieuwe golfballen.
  • Voordat er de bekende kuiltjes in de golfballen verschenen, waren golfballen bedekt met kleine ronde bultjes.
  • Kuiltjes werden geïntroduceerd om golfballen meer aerodynamisch te maken.
  • In een gewone golfbal zitten 336 kuiltjes.
  • In een high-performance golfbal kunnen tot 432 kuiltjes zitten.
  • Het hoogste aantal kuiltjes ooit in een golfbal was 1,070!
  • Moderne golfballen bestaan uit tussen de 2 en 5 lagen synthetisch materiaal.
  • Een golfbal mag niet meer wegen dan 46 gram.
  • Een golfbal maakt maar 1 milliseconde contact met de golfclub. Dit betekent dat de gemiddelde professionele golfer minder dan een halve seconde bezig is met de bal slaan tijdens een toernooi van 4 ronden.
  • In de VS wordt er jaarlijks meer dan $600 miljoen uitgegeven aan golfballen.
  • Als een bal sneller dan 76,2 meter per seconde kan afleggen tijdens het testen, wordt het beschouwd als een illegale bal door de United States Golfers Association (USGA).
  • Er bestaat een hele industrie rondom noviteits-golfballen die worden gebruikt door golfers om grappen uit te halen bij hun tegenstanders.
  • Een variant van deze noviteits-ballen, de staller (treuzelaar), kan achteruit gaan als deze hard genoeg wordt geraakt.
  • Sommige golfballen zijn voorzien van RFID chips om golfers te helpen met het terugvinden van verloren ballen.