Baanstatus

Behalen handicap

 

Behalen van een handicap

 

Na het behalen van uw NGF-Golfbaanpermissie en het succesvol afleggen van het golfregelexamen, gaat u Qualifying kaarten spelen om een EGA handicap te behalen. In onze vereniging is het gebruikelijk dat deze Qualifying kaarten worden gespeeld met de PRO van wie u de baanpermissie gekregen hebt, maar noodzakelijk is dit niet, een ronde gespeeld met een marker die een EGA handicap heeft is ook voldoende. Zodra het resultaat van een ronde minimaal 36 stablefordpunten over 18 holes is (of 18 punten over 9 holes), uitgaande van een handicap van 54, verkrijgt u een EGA handicap in categorie 6.

Een eenmaal behaalde handicap uit categorie 6 kan niet meer verhoogd worden. Verlaging treedt op als er een resultaat behaald wordt van meer dan 36 stablefordpunten.
Zie voor het aantal handicapslagen dat u meekrijgt, uw Playing handicap tabellen.

Voorbeeld 1 (verkrijgen handicap):
U hebt nog baanpermissie. U speelt een ronde met een fictieve handicap van 54. Een dame krijgt dan, over 18 holes en spelend vanaf de rode tees, 60 slagen. Na een ronde blijkt dat u 38 stablefordpunten gescoord hebt. Dit is gelijk aan of meer dan 36, u verkrijgt daarmee een EGA handicap van 54 – (38 – 36) = 52.

Voorbeeld 2 (verlagen handicap):
Stel dat uw EGA handicap 52 is, een heer krijgt dan, over 18 holes en spelend vanaf de rode tees, 48 slagen. Na een ronde blijkt dat u 39 stablefordpunten gescoord hebt.
Uw nieuwe handicap wordt dan: 52 – (39 – 36) = 49.

Voorbeeld 3 (handicap naar een lagere categorie):
U begint de grens met categorie 5 te naderen, uw EGA handicap is inmiddels 38. Na een mooie ronde komt u binnen met 41 stablefordpunten, 5 beter dan 36.
Uw handicap zakt nu niet met 5 punten, maar de eerste 2 stablefordpunten worden gebuikt om de grens van handicap 36 te bereiken en de volgende 3 punten worden gebruikt om de handicap binnen categorie 5 aan te passen. In deze categorie gaat dat met stappen van 0.5 (zie Handicaptabel) zodat uw handicap uiteindelijk 36 – ( 3 * 0.5) = 34.5 wordt.