Baanstatus

Repareren pitch marks

Herstellen pitchmarks

Beste golfers, graag uw aandacht voor de reparatie van pitchmarks op de mooie greens van Golfbaan Welschap. Zeker als het vaak regent neemt het aantal niet gerepareerde pitchmarks helaas behoorlijk toe.

Oorzaak

Vaak wordt het zoeken naar de plek waar de golfbal een inslag heeft gemaakt op de green(pitchmark) gewoonweg vergeten. Men loopt direct naar de plaats waar de bal tot stilstand is gekomen, op of naast de green en vergeet de pitchmark te herstellen.

Waarom repareren?

Voor het behoud van goede greens is het bittere noodzaak om de door de inslag van de bal ontstane pitchmark te repareren.
Doet u dat niet, dan ontstaan er oneffen plekken op de green.

Mogelijke gevolgen!

Veel erger nog is dat door het niet repareren van de pitchmarks ‘grasziektes’ en onkruidgroei het gevolg zijn en de verhoogde rand van de pitchmark bij een volgende maaibeurt ‘kaal’ gemaaid wordt.

Gereedschap

De pitchmark repareert u met de pitchfork (zie tekening), die u verplicht bij u draagt (dus NIET in de tas, maar in uw broek- of jaszak!). De marshal kan daarop controleren.

Hoe te repareren?

Na de inslag van de bal ontstaat een ‘heuveltje’ (of kuiltje): dat is de pitchmark.

Een correcte reparatie (zie tekeningen) voert u als volgt uit:

 

 

1. Steek de pitchfork, iets verwijderd van de rand van de inslag, aan de hoge (achter)kant een beetje schuin in de green en draai hem naar de (voor)kant, zodat de bodem omhoog komt. Het draaipunt van de pitchfork bevindt zich onderin de bodem van de mark. 
2. Druk daarna de pitchfork zodanig naar voren dat daardoor de rand naar binnen wordt geplaatst. 
3. Herhaal dit nog driemaal rond de pitchmark. 
4. Druk de herstelde pitchmark met de putter aan totdat de green ter plaatse weer vlak is. 
5. Herstel ook de door een ander ‘vergeten’ pitchmark als u toch even moet wachten op uw medespelers.

DE BAANCOMMISSIE